Párizs környezetvédelmi övezet

PÁRIZS ZÖLD ZÓNA

Párizs volt az első város Franciaországban, amely bevezette az ökológiai övezeteket. Ez nem okozott meglepetést, hiszen a többi európai országhoz hasonlóan, mindig a főváros lett a követendő példa a többi város számára.

 

A Párizsban kötelező környezetvédelmi matrica típusa: legalább Crit'Air 5

CritAir sticker France

 

A Környezetvédelmi matricák típusai fejezetben további információkat talál a környezetvédelmi matricák típusairól.

 

Ökológiai övezetek Párizsban csak hétfőtől péntekig

Párizsban korábban is próbálkoztak a forgalom korlátozásával, a zajszint csökkentésével és a levegő minőségének javításával. 2015 szeptemberétől minden 2001. október. 1. előtt gyártott buszt és 3.5 tonnánál nehezebb teherautót kitiltottak a városból. Ez a tilalom a hét minden napján reggel 8-tól este 8-ig van érvényben.

A városba való behajtás tilalmát 2016-ban kiterjesztették minden olyan járműre, amelyet 1997 előtt gyártottak, és minden olyan motorkerékpárra, amely 2000 előtt készült. Ezek a járművek a hatodik, leggyengébb típusú környezetvédelmi matrica osztályába sem sorolhatók be. Franciaországban hat típusú környezetvédelmi matrica létezik, és csak az elektromos autók érik el a legmagasabb minősítést.

Felhívjuk figyelmét: hogy az állandó környezeti zóna Párizs szélesebb területén is található.
További információ a Grand Párizs környezetvédelmi övezetéről itt található.

 

A Párizs környezetvédelmi övezet térképe

Get Directions

show options hide options

 

A párizsi alacsony kibocsátási övezet hatálya

M2 és M3 kategóriájú buszok valamint N2 és N3 kategóriájú teherautók

Egész héten de. 8 – du.8

M1, N1 személyautók és motorkerékpárok

Hétfő - Péntek de. 8 – du.8

Ha Franciaországba utazik személyautóval, ne feledje, hogy az ökológiai övezetek önre csak hétköznapokon vonatkoznak.

 

 

Az ökológiai övezetek 2017.2.1-től a külföldi sofőrökre is vonatkoznak

Még nem tisztázott, hogy Párizs, és általában Franciaország, hogyan fogja szigorítani az ökológiai övezetek kivitelezését. Németországban bevett szokás, hogy a városokból fokozatosan tiltják ki a kevésbé környezetbarát járműveket, míg végül csak a legkörnyezetbarátabb járművek hajthatnak be. Valószínű, hogy a régebbi autók vezetőit is megpróbálják majd kiszorítani.

2017.2.1-től kivétel nélkül, a külföldi járművek szélvédőjére is ki kell tenni a környezetvédelmi matricát az ökológiai övezetbe való behajtáshoz.

 

Büntetés

Párizsban nagyon komolyan veszik az ökológiai övezeteket, ahogy azt a büntetések is mutatják. Büntetést akkor lehet kiszabni, ha a sofőr elmulasztja teljesíteni a környezetvédelmi matrica szélvédőre ragasztásának kötelezettségét. Kezdetben a rendőrség csak figyelmeztette a sofőröket. de 2017 januárjától már jelentős bírsággal sújtják azokat, akik elmulasztják a környezetvédelmi matrica felragasztását a szélvédőre. A szabályszegők 68€-tól 375€-ig terjedő büntetésre számíthatnak (kb. 22,000-122000 Ft) A matrica korlátlan ideig érvényes lesz járművére, és bárhol használhatja Franciaország területén.

 

Vezetés Párizsban

Autóval megy Párizsba?

2017.2.1-től kezdődően a külföldi autókra „crit'air” környezetvédelmi matricát kell ragasztani. Párizsban időhöz van kötve a crit'air matrica használata, így hétfőtől péntekig 8:00 és 20:00 között kötelező a környezetvédelmi matricát a szélvédőre kitenni. Franciaországban 6 különböző típusú matricát használnak, Párizsba az 1-4 kategóriájú dízel személyautók, és az 1-3 kategóriájú benzines személyautók hajthatnak be. A szabály megszegésével 68€-tól 375€-ig terjedő büntetést kockáztat.

A város “Boulevard Périphérique” körút által határolt teljes belső része Párizs alacsony kibocsátási övezetéhez tartozik.

Rendelje meg környezetvédelmi matricáját, hogy behajthasson Párizsba, és ingyen kiszállítjuk!

A plakett korlátlan ideig érvényes, és a szélvédő jobb alsó sarkába kell helyezni.

PÁRIZSBA UTAZIK AUTÓVAL?

Vásároljon Crit'Air-t Párizsba, Grenoble-be és más városokba. INGYENES kézbesítés.