Dízel-tilalom Németországban

Dízel-tilalom Németországban

A dízel autók nagymértékben hozzájárulnak a légszennyezéshez, ezért sok német város fontolóra veszi a belépés szigorúbb korlátozásait. Az úgynevezett kék zónát, ahova csak az Euro 6 kibocsátási szabványnak megfelelő dízel járművek léphetnek be, először Hamburgban és Stuttgartban tervezik bevezetni. Más városok, köztük Berlin, Köln, Essen és München a közeljövőben megvitatják a dízel-tilalom bevezetését.

A német városok nagy többségébe való belépéskor Önnek kötelessége zöld matrica a ragasztása a jármű szélvédőjére, függetlenül attól, hogy dízel- vagy benzingéppel rendelkezik.

Az Euro 6 szabványnak megfelelő dízel autókra még nem vonatkoznak kötelezettségek

A legtöbb korlátozás nem érinti a dízel autókat, amelyek megfelelnek a 2014 szeptemberében hatályba lépett Euro 6 kibocsátási szabványnak. Összehasonlításképpen: Németországban az összesen 15 millió dízel személygépkocsi közül körülbelül 2,7 millió személygépkocsi felel meg ennek a követelménynek.

A helyzet azonban bonyolultabb, és még az Euro 6 szabványt használó tulajdonosok sem lehetnek teljesen biztosak. A felmérések szerint az újabb Euro 6-os autók gyakran több nitrogén-dioxidot termelnek, mint az Euro 4 és Euro 5 autók, ami további vitákat és korlátozásokat vonhat maga után.

Dízel-tilalom Hamburgban

A Hamburgi központban a Max-Bauer-Straße útra és a Stresemannstraße utcára való belépés valószínűleg csak olyan dízel járművek számára engedélyezett, amelyek megfelelnek az Euro 6 szabványnak a kék környezetvédelmi jelzésnek. A Stresemannstraße utca esetében a korlátozásnak csak a tehergépjárművekre kell vonatkoznia - egyelőre az Euro 5 osztályba tartozó személygépkocsik léphetnek be.

 

Dízel-tilalom Stuttgartban

Stuttgart városa szintén jelentősen szigorítja a dízelgépjárművek belépésének feltételeit. Pontos megfogalmazásuk azonban még nem ismert, de mi tájékoztatjuk Önt a változásokról.

A stuttgarti kék zónának a város nagy részét magába foglalja. A kezdeti szakaszban, 2019. január 1-től, belépési tilalmat vezettek be azoknak a dízel járműveknek, amelyek nem teljesítik az Euro 5 szabványt. A következő években valószínűleg további módosítások történnek.

 

A zöld jelvény a legtöbb városba való belépés feltétele

A berlini, frankfurti, müncheni és más német városokba való belépés már csak a zöld környezetvédelmi jelzéssel rendelkező járművek számára engedélyezett - Umweltplakette. Ez a kötelezettség mind a német, mind a külföldön nyilvántartásba vett járművekre vonatkozik. A jogsértést magas, akár 80 euró összegű, azaz kb. 27,000 Ft összegű pénzbírsággal büntetik.

Get Directions

show options hide options

RENDELJE MEG MATRICÁJÁT ITT

Vásároljon környezetvédelmi matricát INGYENES kézbesítéssel.