Le Grand Paris környezeti zóna

Grand Párizs ZÖLD ZÓNA

2019 júliusában új Grand Párizs környezetvédelmi övezetet vezettek be Párizsban, ezáltal jelentősen kibővítve azt a területet, amelyre a belépési korlátozások vonatkoznak a kevésbé környezetbarát járművekre. Ez a zóna meghatározott napokon állandó érvényességgel rendelkezik, az akkori légiközlekedési helyzettől függetlenül (mint például a párizsi ZPA vészhelyzet esetében, amely a kibocsátási határértékek túllépésekor lép hatályba).

 

A Grand Párizsban kötelező környezetvédelmi matrica típusa: piros Crit'Air 4

CritAir sticker France

 

A francia környezetvédelmi matricákról bővebben a Környezetvédelmi matricák típusai című szakaszban olvashat.

 

Grand Paris alacsony kibocsátású övezetéről

Az alacsony kibocsátású zóna az úgynevezett Nagy-Párizs területén található, egy kiterjedt agglomeráció a francia város körül, körülbelül 815 km² területtel, amely összesen 131 önkormányzatot foglal magában, több mint 7 millió lakosa van. Alapvetően az alacsony kibocsátású zóna határai az A86-os autópálya-körzet által meghatározott területnek felelnek meg, amely azonban továbbra is kizárt az övezetből.
Jelenleg (2019. július) a zóna 47 városi kerületben érvényes - az alábbi térképen sárga színnel kiemelt területeken, csatlakozni fognak még más települések is.
A zóna állandó, függetlenül a légszennyezés akkori aktuális szintjétől, mint más francia zónák esetében.
A szabályok megsértése súlyos büntetést von maga után Franciaországban - a rendõrségi megrovástól kezdve a 68–375 euró közötti pénzbírságig.

További információ a Párizs központjában található környezeti zónáról itt található.

 

Grand Paris alacsony kibocsátású zóna térképe

Get Directions

show options hide options

 

Az alacsony kibocsátású zóna érvényessége

  • 2014. július 1. óta – hétfőtől péntekig, reggel 8-tól este 8-ig csak az érvényes E, 1, 2, 3 vagy 4 osztályú Crit'Air környezetvédelmi matricával rendelkező járművek léphetnek be. Tehergépjárművekre (N2, N3) és autóbuszokra ugyanazok a kritériumok és határidők vonatkoznak hétvégén és ünnepnapokon.
  • 2021 január 1-jétől – a Crit'Air 4 járművekre vonatkozó belépés engedély tilalma van tervben
  • 2022 július 1-jétől – a Crit'Air 3 járművekre vonatkozó belépés engedély tilalma van tervben
  • 2024-től – a Crit'Air 2 járművekkel történő beutazási tilalom tervezett, azaz a dízel járművek teljes betiltása

 

Zóna határok

A környezeti zónát körülbelül az A86-os autópálya határolja, amely egy nagy agglomerációval rendelkezik Franciaország fővárosa körül, összesen 131 önkormányzati körzetből áll. Mivel az egyes közigazgatási egységek külön-külön döntenek egy zóna bevezetéséről, az alacsony kibocsátású zóna jelenleg csak 47-ben érvényes. Ugyanakkor többen követni fogják.
A Grand Párizsi övezet magába foglalja a Bois de Boulogne és a Bois de Vincennes városi erdőket, valamint a forgalmas Boulevard périphérique autópályát, amely Párizs belső kerületét körülveszi.
Maga az A86-os autópálya ki van zárva a zónából.

 

Vezetés Párizsban

Autóval megy Párizsba?

2019. júliusától a személygépkocsikat fel kell tüntetni a Crit'Air környezetvédelmi jelzéssel. A matricát előzetesen fel kell helyezni a szélvédőre a Grand Paris övezetbe történő belépés előtt hétfőtől péntekig, reggel 8 és este 20 óra között. Franciaországban 6 típusú jelzés van, és a szélesebb, Párizs-övezetbe való belépés most már engedélyezett olyan autókra és teherautókra, amelyek legalább a piros Crit'Air 4 értéket elérik.
A szabályok be nem tartása 68–375 euró pénzbírságot vonhat maga után.

Az A86-os autópálya által határolt Nagy-Párizs agglomeráció a Grand Paris alacsony kibocsátású övezetének része.

Rendelje meg a párizsi környezetvédelmi matricát, és 14 napon belül ingyenesen kézbesítjük!

A matricának korlátlan érvényessége van, és a szélvédő jobb alsó sarkába kell helyezni.

PÁRIZSBA UTAZIK AUTÓVAL?

Vásároljon Crit'Air-t Párizsba, Grenoble-be és más városokba. INGYENES kézbesítés.