Környezetvédelmi matrica Németroszág

KÖRNYEZETVÉDELMI MATRICA NÉMETROSZÁG – UMWELTPLAKETTE

Mi az a környezetvédelmi matrica

Az Umweltplakette-ként is ismert környezetvédelmi vagy ökomatricát ki kell tennie autójára, hogy behajthasson egyes német városokba. A matrica használatát törvény kötelezi, mivel ténylegesen fel van tüntetve rajta, hogy mennyire szennyezi járműve a környezetet.

Több típusú környezetvédelmi matrica osztály van (zöld, sárga, piros és matricára nem jogosult), és ön az EEC/EC károsanyag-kibocsátásra vonatkozó irányelvei alapján a nyilvántartási iratokban feltüntetett besorolás szerint kap egy bizonyos típusú matricát.

2007 Március 1-től kezdődően a német városok környezetvédelmi zónákat nevezhetnek ki. Ezekbe a zónákba csak megjelölt járművekkel szabad behajtani. Jellegzetesen a város központjában találhatók, esetenként annak környékén. Például: Berlin, München, Frankfurt am Main stb. (Hol kötelező?)

Milyen autókat kell megjelölni

A járművek megfelelő típusú környezetvédelmi matricával való megjelölésének kötelezettsége a külföldön bejegyzett járművekre is vonatkozik. A matrica korlátlan ideig érvényes. A matricát ki kell váltani: személygépkocsikra, teherautókra és buszokra. A kötelezettség nem vonatkozik motorkerékpárokra és traktorokra.

Közlekedési táblák

A környezetvédelmi zónákra a képen szemléltetett “Umwelt ZONE” közlekedési táblák hívják fel a figyelmet. A tábla alatt „frei” feliratú kiegészítő jelzés határozza meg, hogy milyen típusú környezetvédelmi matricára lesz szükség. A büntetés akár 80 euró is lehet. (pl. ha érvényes Umweltplakette nélkül hajtunk be egy ilyen zónába).

KÖRNYEZETVÉDELMI MATRICÁK TÍPUSAI

Itt kiderül az is, hogy milyen típusú környezetvédelmi matricát fog kapni autójára.

A Környezetvédelmi matricák érvényessége részben egyszerűen megnézhető, hogy melyik német városokba lehet behajtani környezetvédelmi matrica nélkül.

A környezetvédelmi matricák a jármű légszennyezési szintjével vannak összefüggésben. 4 osztályba csoportosítják őket, ezért a környezetvédelmi matricák négy kibocsátási osztályáról beszélhetünk (minél magasabb a kibocsátási osztály, annál környezetbarátabb a jármű).

A környezetvédelmi matricák listájából következik, hogy a környezetvédelmi matricák negyedik osztályába tartozó járművek környezetkímélőbbek, azaz ezek szennyezik legkevésbé a környezetet. Az is látható, hogy a környezetvédelmi matricákat színekkel jelölik - zöld matrica, sárga matrica és piros matrica.

 

Milyen típusú környezetvédelmi matricát szerezhetek

A környezetvédelmi matricák különböző típusai az adott környezetvédelmi zónába behajtási engedéllyel rendelkező járművek megkülönböztetésében játszanak szerepet. A legtöbb környezetvédelmi zónába csak a zöld matricás autók hajthatnak be, de egyesekbe a sárga matricásokat is beengedik. A fent említett - Környezetvédelmi matricák érvényessége - részben még többet megtudhat arról, hogy melyik német városban, milyen típusú környezetvédelmi matrica kötelező.

A következő összefoglaló táblázatból könnyedén kiderítheti, hogy milyen típusú környezetvédelmi matricát fog kapni autója. (Az Euro-szint a bejegyzési iratokban szereplő EEC/EC által meghatározott kibocsátási normát jelöli).

A matrica típusa az adott (az ön tulajdonában lévő) járműtől függ. A környezetvédelmi matrica megszerzéséhez szükséges az eredeti bejegyzési irat. A környezetvédelmi matrica kibocsátási osztályát az EEC/EC által meghatározott kibocsátási normák (ECE rendelet) alapján határozzák meg, és ez szerepel a bejegyzési iratokban.

Ha a bejegyzési iratokban nincs feltüntetve az EEC/EC vagy ECE rendelet által meghatározott kibocsátási norma, akkor meg kell szerezni a kibocsátási norma vagy a szabályozás szerinti besorolást, és melléje a jármű gyártójának vagy egy hivatalos DEKRA Automotive PLC ellenőrzési központ nyilatkozatát.

Abban az esetben, ha a tulajdonos egy lízingcég, és ez szerepel a bejegyzési iratokban, a környezetvédelmi matrica vásárlásához meg kell szereznie az eredeti bejegyzési iratot vagy annak másolatát és a jármű forgalmi engedélyét vagy műszaki vizsgájának bizonylatát.

A legtöbb háromutas katalizátorral rendelkező benzines autó (ez a 90-es évektől standard) a bejegyzési iratokban szereplő adatok alapján megszerezheti a zöld matricát. A finomportermelő dízel autókkal kissé bonyolultabb a helyzet. Ezért leginkább csak a nemrég gyártott modern autók bízhatnak a zöld matrica megszerzésében (általában a 2006. 01. 01. után készült autók).

Hogyan szerezhető meg az ökomatrica

A környezetvédelmi matricák kötelezettsége mindenkire vonatkozik (külföldi járművekre is). Ezen a weboldalon könnyedén rendelhető környezetvédelmi matrica, és legtöbb 7 napon belül postán érkezik. Nincs külön kézbesítési díj.

A németországi környezetvédelmi matrica éppen olyan könnyen megrendelhető, mint a franciaországi vagy ausztriai környezetvédelmi matrica. A környezetvédelmi matrica mindig korlátlan ideig érvényes arra a járműre, amely rendszáma alapján kiállították.

RENDELJE MEG MATRICÁJÁT ITT

Vásároljon környezetvédelmi matricát INGYENES kézbesítéssel.