Crit Air – KÖRNYEZETVÉDELMI MATRICA, FRANCIAORSZÁG

KÖRNYEZETVÉDELMI MATRICA, FRANCIAORSZÁG - CRIT AIR

Franciaország a többi európai ország példáját követve környezetvédelmi matricákat vezetett be a gépjárművekre. A "Crit'Air" környezetvédelmi matricát az autó szélvédőjére kell ragasztani, akárcsak az útdíjmatricát. A környezetvédelmi matrica megrendelhető online, a kézbesítés után fel kell ragasztani, és világos lesz, hogy melyik kategóriához tartozik az autó.

Mire való a környezetvédelmi matrica?

A környezetvédelmi matricák a környezetbarát járműveket hivatottak megkülönböztetni azoktól, amelyek szennyezik a levegőt, és hozzájárulnak a rossz életkörülmények kialakulásához. A környezetvédelmi matrica tehát az autó légszennyező hatását jelöli. A kategorizálás a jármű mindkét oldalán szkennelt forgalmi engedélyében (I. vagy II. rész) feltüntetett kibocsátási szint alapján történik. Ezekre az iratokra szükség lesz a "Crit'Air" környezetvédelmi matrica online rendelésekor.

Minden környezetvédelmi matricát egy bizonyos járműre állítanak ki, és rendszámhoz kötött. A matrica korlátlan ideig érvényes, így csak akkor kell kicserélni, ha új autót vesz. Csak egyszer kell megrendelni, és egész Franciaországban autózhat vele.

A franciaországi környezetvédelmi matricákat hat kategóriába sorolják, azaz hat különböző típusú környezetvédelmi matrica van. A Környezetvédelmi matrica típusai részlegen bővebben is olvashat ezekről.

Környezetvédelmi övezetek Franciaországban 2016-tól

A környezetvédelmi zónákat 2016-ban vezették be Franciaországban, két éves lemaradással a többi ország mögött - például Ausztriában 2014-ben nyilvánították környezetvédelmi zónának Bécset és környékét. A környezetvédelmiövezet-projektek még mindig gyerekcipőben járnak, azonban fokozatosan egyre több ország lép be a mozgalomba, és a meglévő zónák hatáskörét, például Németországban, egyre több városra terjesztik ki.

Franciaországban elsőként Párizsban használtak környezetvédelmi matricákat, ahol 2016 júliusa óta kötelező a környezetvédelmi matrica felmutatása. Várhatóan további francia városok is, élükön pl. Grenoble, követik példáját. További információkat talál a párizsi környezetvédelmi övezetekről a Környezetvédelmi övezetek Párizsban fejezetben.

Franciaország néhány változtatással állt elő a környezetvédelmi zónákat illetően az összehasonlításként gyakran használt németországi vagy ausztriai példával szemben. Kezdetben csak a franciaországi sofőrök, azaz francia rendszámú autók vezetői voltak kötelesek "Crit'Air" környezetvédelmi matricát vásárolni. A külföldi autókat csak 2017. 02.01 óta kötelezik erre. További információkat talál a francia környezetvédelmi övezetekről a Környezetvédelmi övezetek Franciaországban fejezetben.

A FRANCIAORSZÁGI KÖRNYEZETVÉDELMI MATRICÁK TÍPUSAI

Ebben fejezetben ismertetjük a francia „Crit'Air“ vásárlásakor megszerezhető környezetvédelmi matricák típusait. Ugyanakkor eláruljuk, hogyan rendelhető meg ez a matrica, és hova kell ragasztani.

A környezetvédelmi matricák hat fajtája

Franciaország összesen hat típusú környezetvédelmi matricát vezetett be. Első ránézésre főleg színben különböznek, amelyekkel autóját környezetszennyezési szintjétől függően a hat kategória valamelyikébe sorolják, ezzel megkönnyítve a környezetvédelmi övezet rendőreinek munkáját. A matricákat a forgalmi engedély alapján állítják ki, és jelzik, hogy autója mennyire hangos vagy környezetbarát.

A franciaországi „Crit'Air“ környezetvédelmi matricák típusai

 
Franciaországban a környezetre legkevésbé ártalmas járművek zöld színű matricát kapnak. Azonban ezt a matricát csakis elektromos járművek kaphatják meg. A skála másik végén, a szürke jelzésűek a környezetre legártalmasabb járművek találhatók. Az 1997 előtt gyártott autók és 2000 előtti motorkerékpárok semmilyen matricát nem kapnak. A többi francia matrica színei (kezdve a legkevésbé környezetbaráttól): burgundi vörös, narancssárga, sárga és lila. Az alábbi képen látható a környezetvédelmi matricák összes típusa.

Minden matrica tetején a "Crit'Air" felirat olvasható. Ez tipikusan a franciaországi környezetvédelmi övezetek jelölése, és megtalálható a környezetvédelmi övezetek kezdetét és végét jelző forgalmi táblákon. További információkat talál a franciaországi útjelzésekről és környezetvédelmi zónákról a Környezetvédelmi Övezetek Franciaországban fejezetben.

Hogyan rendelhető meg a francia "Crit'Air"

A franciaországi környezetvédelmi matrica könnyedén megrendelhet online, és sima behajtás biztosítható vele Párizs és más városok központjába. Csak a forgalmi engedélyre van szükség (I. vagy II. rész). A francia környezetvédelmi matrica 14 napon belül érkezik postán. A szállítás ingyenes.

A franciaországi környezetvédelmi matrica éppen olyan könnyedén megrendelhető, mint a németországi vagy ausztriai környezetvédelmi matrica. A környezetvédelmi matrica mindig korlátlan ideig érvényes Franciaország teljes területén arra a járműre, amelyre kiállították.

Hova kell felhelyezni a környezetvédelmi matricát

A franciaországi környezetvédelmi matricát a jármű szélvédőjére, a jobb felső vagy jobb alsó sarokba kell kitenni. Például ragasztható az útdíjmatrica mellé.

Amint a matrica felkerül a szélvédőre, máris gond nélkül lehet autózni. A környezetvédelmi matricával a típustól függően be lehet hajtani Párizs központjába és a többi környezetvédelmi zónába Franciaország területén.

AUTÓVAL UTAZIK FRANCIAORSZÁGBA?

Vásárolja meg a Crit Airt Párizshoz, Grenoble-hoz és más városokhoz. INGYENES kézbesítés.