A franciaországi ökológia övezetek

Franciaországban alig 2016-ban vezették be a környezetvédelmi övezeteket, de környezetvédelmi törekvéseit még így is a legtöbb európai ország előtt elkezdte. Franciaország ökológiai övezetei szintén rendelkeznek néhány olyan sajátossággal, amelyekkel eltérnek más országok, pl. Németország vagy Ausztria övezeteitől.

 

Kérjük, olvassa el figyelmesen a francia "Crit'Air"-t ismertető szöveget:

Az ökológiai övezetek jelzése Franciaországban

A franciaországi ökológia övezetek „Zones à Circulation Restreinte” vagy röviden ZCR néven ismertek. A környezetvédelmi matrica neve a "Crit'Air" – ez a felirat látható a környezetvédelmi matrica tetején.

Az ökológia övezetek egy 2016 júniusában életbe lépő határozatnak köszönhetően kezdhették el működésüket. Franciaország ökológiai övezetei olyanok, mint más országokban, teljes egészében a bevezető város fennhatósága alá tartoznak. Minden város maga határozza meg, hogy kötelező-e a sofőröknek rendelkezniük a megfelelő környezetvédelmi matricával, ahhoz hogy behajthassanak a városba és környezetébe, és azt is, hogy ehhez legalább milyen típusú matricát tartanak szükségesnek. A 2016 júniusában ökológiai övezeteket bevezető Párizs után várhatóan szaporodni fog azon városok száma, amelyeket nem lehet meglátogatni az autó szélvédőjére ragasztott környezetvédelmi matrica nélkül.

A franciaországi környezetvédelmi övezetekre útjelző táblák hívják fel a figyelmet. Ausztriával ellentétben, ahol nincs megjelölve a környezetvédelmi övezet kezdete, Franciaországban nem fordulhat elő, hogy véletlenül behajt egy övezetbe és súlyos bírsággal büntetik.

Ökológia övezetek kezdetét és végét jelző táblák Franciaországban:

A franciaországi ökológia övezetek vonatkoznak

A franciaországi ökológia övezetek néhány olyan sajátossággal rendelkeznek, amelyekről esetleg még nem hallott, akkor sem, ha például a szomszédos Németországot és Ausztriát gyakran látogatja. Az első ilyen sajátosság a francia ökológiai övezetek érvényessége. Közvetlenül az övezetek bevezetése után az érvényesség csak a francia sofőröket érintette (azaz csak a francia rendszámú autókat). Az ökológiai övezetek 2017.2.1-től vonatkoznak a külföldi járművekre is. Ez annyit jelent, hogy ettől a dátumtól kezdve szüksége lesz környezetvédelmi matricára, ha Párizsba vagy más francia városba látogat el.

Zöld zónák, Franciaország - Térkép

Get Directions

show options hide options

A környezetvédelmi matrica csak bizonyos időpontokban kötelező

A francia ökológiai övezetek egy másik sajátossága, hogy időhöz vannak kötve. A közlekedési tábla az ökológiai övezet kezdetén kívül további információkkal szolgálhat annak érvényességi periódusáról, pl. „de. 8 és du. 8 között”. Eszerint az így kijelölt időpontokban az autó környezetvédelmi matricával kell rendelkezzen a zónába való behajtás előtt. A perióduson kívül környezetvédelmi matrica nélkül is be lehet hajtani!

Az időrések jellemzőek Franciaországra. Egy hasonló helyzet áll fenn Párizsban: 2015 óta a buszok és 3.5 tonna feletti teherautók, amelyek gyártási éve 2001. október 1 előtti, ki vannak tiltva a városból de. 8 és du. 8 között. A környezetvédelmi matrica egy újabb eszköz a forgalomtorlódások csökkentésére a városokban.

Ahogy az ökológiai övezetek kialakítása, úgy az övezetek időkorlátozása is teljességében a francia város hatáskörébe tartozik.

Súlyos bírságok

Súlyos bírságra számíthat, ha környezetvédelmi matrica nélkül hajt be egy ökológiai övezetbe. Mindegy, hogy először jár Franciaországban, vagy rendszeresen látogat oda, javasoljuk, hogy vásárolja meg a megfelelő környezetvédelmi matricát. A matrica korlátlan érvényességi idejének köszönhetően, mindig rendelkezésére fog állni.

A párizsi ökológiai övezetek bevezetése után egy átállási időt határoztak meg. Kezdetben a rendőrök csak figyelmeztették a sofőröket, hogy kötelező felmutatniuk a környezetvédelmi matricát. Most viszont az ökológia övezetbe környezetvédelmi matrica nélküli behajtás elég költséges lehet. 2016 októberétől 35 eurós bírságot szabtak ki, de 2017. januártól ez 68 euróra nőtt. A törvénysértő sofőrök büntetése fokozatosan szigorodni fog.

A Francia környezetvédelmi matrica fejezetben további információkat talál a Crit'Air környezetvédelmi matricáról.

AUTÓVAL UTAZIK FRANCIAORSZÁGBA?

Vásárolja meg a Crit Airt Párizshoz, Grenoble-hoz és más városokhoz. INGYENES kézbesítés.